PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-08-19

Zuccotto z malinami

Zuccotto z malinami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut+chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: 1.3 litra
 
Przeczytaj również: Sznycel po bawarsku

Zuccotto to lodowy deser, który powstał w epoce Renesansu w Toskanii. Wersji Zuccotto jest niezliczona ilość. Do przygotowania najbardziej tradycyjnego Zuccotto wykorzystuje się ser Ricotta.
Oto moja wersja Zucotto bez pieczenia. Do przygotowania przepisu użyłam biszkoty savoiardi, masę wykonałam z mielonego sera na sernik do którego dodałam bitą śmietanę, waniliowy aromat i oczywiście maliny. Aby było jeszcze bardziej rozpustnie, deser oblałam polewą czekoladą.
Przepis jest łatwiutki i trochę intuicyjny. Składniki, w ilościach podanych w przepisie, zużyłam do wypełnienia miski o pojemności 1.3 litra. Bardzo polecam ten pyszny deser. Zobaczcie szczegóły przepisu oraz FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na zuccotto
 
 
składniki na polewę
 
 

•Przygotowanie•

Miskę wyłóżcie folią spożywczą i ułóżcie w niej biszkopty namoczone w mleku (1). Przygotowanie masy dla zuccotto: ubijcie śmietanę (2). Jeśli używacie zwykłej śmietany 30 %, polecam dodać do niej stabilizator w ilości wskazanej przez producenta. Do sera dodajcie cukier puder, aromat waniliowy i utrzyjcie ser tylko do połączenia się składników (3).

Teraz do sera dodajcie ubitą śmietanę i całość wymieszajcie łyżką (4). Dodajcie maliny (5) i znów masę wymieszajcie łyżką i włóżcie ją do miski w której ułożyliście biszkopty (6).

Na powierzchni ułóżcie biszkopty namoczone w mleku i całe zuccotto włóżcie do zamrażalnika na 4-5 godzin lub na taki czas, aby deser się ustabilizował (7). Po wyjęciu z zamrażalnika, zdejmijcie z zuccotto folię spożywczą i obróćcie deser (8). Z podanych w przepisie składników wykonajcie polewę czekoladową. Jej zrobienie jest bardzo łatwe: czekoladę musicie połamać w kostki, dodać śmietanę i całość pogdrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Gotową polewą udekorujcie deser (9), następnie przełóżcie go na talerz na którym będzie on serwowany, i włóżcie do lodówki. Przed konsumpcją wyjmijcie zuccotto z lodówki aby jego konsystencja stała się kremowa.    


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Przechowywanie: Zuccotto możecie przechowywać w lodówce przez 1-2 dni lub możecie go pokroić na porcje, włożyć do lodówki i sięgać po niego za każdym razem kiedy Wam przyjdzie na niego ochota.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE