PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2018-05-03

Zupa Ogórkowa

Zupa Ogórkowa
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji Ilość porcji: 4-6 porcji
 
Przeczytaj również: Makaron w sosie bolońskim z krewetkami i pieczarkami

Oto przepis na zupę ogórkową. Zupę ugotowałam na żeberkach wieprzowych, dodałam do niej uduszone na maśle i oleju warzywa oraz kiszone ogórki. Zupę zabieliłam śmietanką 30 % i dodałam koperek. Jeśli wolicie, zamiast słodkiej śmietanki, możecie użyć kwaśną śmietanę 12 % lub 18 %.
Jak sami zobaczycie, wykonanie zupy ogórkowej nie jest wcale trudne. Najwięcej czasu zajmie Wam ugotowanie do miękkości żeberek, ale w tym czasie można przygotować wszystkie warzywa do zupy. Sądzę, że moja propozycja przypadnie Wam do gustu. Do przygotowania przepisu użyłam min. Mąkę Poznańska Basia. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na film z mojej kuchni. 

•Składniki•

 
składniki na zupę
 
 

•Przygotowanie•

Do zimnej wody dodajcie umyte żeberka (1). Wodę doprowadźcie do wrzenia i zbierzcie szumowiny. Teraz dodajcie ziarna pieprzu, ziele angielskie i sól (2). Żeberka gotujcie na malutkim ogniu z lekko uchyloną pokrywką. Żeberka staną się miękkie po ok. 90 minutach. W tym czasie przygotujcie warzywa: marchew, pietruszkę, seler obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę. Por pokrójcie wzdłuż na ćwiartki a następnie na kawałeczki. Na patelnię dodajcie łyżkę masła i trochę oleju i uduście do miękkości przygotowaną marchew, seler i pietruszkę (3).

W połowie duszenia dodajcie również na patelnię przygotowany por (4). Na tarce zetrzyjcie kiszone ogórki (5). Odlejcie z nich i zachowajcie sok. Starte ogórki uduście na patelni na maśle i oleju lub tylko na samym maśle (6).  

Z wywaru wyjmijcie mięciutkie żeberka i mięso pokrójcie na kawałki. Do gotującego wywaru dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki (7). Gotujcie ziemniaki prawie że do miękkości. Następnie dodajcie przygotowaną włoszczyznę (8). Pogotujcie całość przez kilka chwil czyli aż ziemniaki i warzywa będą miękki i dodajcie kiszone ogórki (9)

oraz mięso z żeberek (10). Do kubka dodajcie śmietanę, wywar z zupy i łyżkę mąki. Całość starannie wymieszajcie aby nie było grudek i dodajcie wszystko do zupy ogórkowej (11). Teraz możecie dodać również sok z kiszonych ogórków, jesli zupa jest dla Was za mało kwaśna. Do smaku dodajcie ewentualnie sól, pieprz oraz pokrojony koperek (12). Gotowe. 

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE