PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Zupa z owocami morza i rybami

Zupa z owocami morza i rybami
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Pierogi z truskawkami

Chciałabym Wam zaproponować zupę, którą przygotowuję z owoców morza oraz ryb. Zupa nawiązuje do francuskiej zupy rybaków z Marsylii  Bouillabaisse, wym. bujabes. Nie jestem rybakiem, więc aby przygotować taką zupę, radzę sobie jak mogę. W naszym domu jemy dość sporo ryb. Jeśli pozostają jakieś surowe kawałki, wówczas są zamrażane i wykorzystywane na przykład do takiej zupy. Jeśli chodzi o owoce morza to używam wszystko, co okazjonalnie uda mi się nabyć w sklepach. Obowiązkowo do tego dania używam omułków i sercówek, które są już powszechnie dostępne w handlu. Omułki i sercówki przygotowuję w najprostszy możliwy sposób, czyli duszę z czosnkiem, pomidorami koktajlowymi, oliwą, pietruszką i kapinką wina. Przykładowy przepis znajduje się TUTAJ. Cześć muszli wraz z powstałym podczas duszenia sosem zamrażam, aby we właściwym momencie użyć ich do zrobienia na przykład takiej zupy. Wykorzystuję również mrożone mieszanki owoców morza. W przypadku mieszanek koniecznym jest dokonać segregacji według kryterium długości gotowania. Najdłużej gotują się ośmiornice i kalmary, z kolei najkrócej krewetki i małże. Mówi się również, że aby zupa była udana, wsad nie powinien przekroczyć 3 kg. To naprawdę bardzo dużo. W przypadku tego przepisu cały wsad wynosił około 1,5 kg i z trudem zmieścił się na 30 cm patelni. Jak widać moja zupa posiada konsystencję gęstego sosu pełnego morskich smaków. Zupa z owoców morza z rybami najbardziej mi smakuje podawana z dobrym chlebem. Pyszne !  Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 
składniki podstawowe
 
 
składniki do przygotowania małży
 
 

•Przygotowanie•

Baza warzywna. Bazę zupy stanowią warzywa: seler naciowy, marchew, szalotka lub cebula oraz czosnek. Warzywa musicie obrać z łupin i pokroić w kostkę (1) (2). Następnie na patelnię dodajcie oliwę i przesmażcie warzywa do momentu kiedy staną się miękkie (3).

Wielbiciele pikantnych smaków mogą dodać odrobinę płatków chilli (4). Teraz bazę warzywną musicie wzbogacić w smaku bazą rybną. Dodajcie filety ryb. Może to być na przykłąd łosoś i dorsz. Filety przed dodaniem na patelnię musicie pokroić na kawałeczki (5). Dla aromatu dodajcie wino (6).

Aby zupa była wyrazista w smaku dodajcie również 2-4 łyżki ocetu winnego (7). Teraz dodajcie pomidory z puszki oraz 150 ml wody (8). Całość gotujcie pod przykryciem do częściowej redykcji (9). 

Do gotowej bazy warzywno- rybnej dodajcie gatunki, które gotują się najdłużej. Na przykład będą to kalmary. Możecie użyć kalmarów mrożonych lub świeżych (10) (11). Instrukcja jak oczyścić kalmary znajduje się TUTAJ. Kalmary musicie gotować do momentu kiedy staną się miękkie. W razie potrzeby zupę uzupełnić gorącą wodą. Resztę użytych przeze mnie gatunków wymagała już tylko krótkiego gotowania, zatem najlepiej dodawać je wg kryterium wielkości. I tak, dodałam langustynkę, którą wcześniej ją oczyściłam (12).

Dodałam zdobytego ustonoga (14) (15)

Dodałam kawałki ryb (16) oraz oczyszczone krewetki (17), sercówki (18).

Omułki ugotowałam wcześniej (19). Dodałam je do zupy na końcu, dodałam również aromatyczny sos z gotowania omułków. Teraz wystarczy jeszcze tylko sprawdzić, czy zypa jest dobrze przyprawiona i dodać natkę zielonej pietruszki (20). Zupa gotowa (21).

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE