PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

anyż

Zobacz przepisy zawierające: anyż

Anyż
 

Określenia anyż używa się kontekście dwóch różnych roślin- Biedrzyniec Anyż oraz Badian Anyż.

Biedrzyniec Anyż  swoim wyglądem przypomina zwyczajny koper. W Polsce jest on rośliną uprawną, z kolei Badian Anyż to gatunek, którego owoce posiadają postać gwiazdki. Oba gatunki łączy jednak ten sam ciepły, korzenny aromat lukrecji, który z powodzeniem wykorzystywany jest w wielu przepisach kulinarnych. Przyprawy o ciepłym korzennym aromacie są wykorzystywane przede w okresie jesienno- zimowym, do zaaromatyzownania  deserów w tym ciast i ciasteczek, ale również anyżowy aromat doceniany jest w daniach wykonanych z czerwonej kapusty i buraków. Na północy Europy anyżowy aromat jest obowiązkowo dodawany do grzanych win, które skutecznie rozgrzewają i umilają długie zimowe wieczory.

Do Polski Biedrzeniec Anyż trafił w Średniowieczu, rozpropagowali go Benedyktyni. Nie jest tajemnicą, że to za zakonnymi murami doskonalono przepisy takich napojów jak piwo, czy nalewki w tym również anyżówkę. Nalewki wykonane na bazie anyżu są zazwyczaj bezbarwne, zasada ta dotyczy zarówno polskiej anyżówki, jaki i greckiego ouzo, tureckiej raki, francuskiej pastis czy włoskiej sambucca.

W ofercie handlowej Badian Anyż występuje w postaci suszonych nasion z okrywą ( gwiazdki) z kolei Biedrzyniec Anyż w postaci całych nasion oraz nasion mielonych.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE