PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

bakłażan

Zobacz przepisy zawierające: bakłażan

Bakłażan
 

Bakłażan, prawidłowa nazwa botaniczna gatunku to psianka podłużna. Bakłażan określany jest również mianem "miłosnej gruszki", "jajka krzewiastego" oraz pochodzącą z języka francuskiego nazwą " oberżyna". W Polsce z uwagi na klimat bakłażan jest uprawiany wyłącznie w warunkach szklarniowych. Bakłażany w krajach arabskich i w Indiach stanowią bardzo popularny i ważny składnik codziennej diety. W zależności od odmiany, bakłażan może mieć skórkę białą, żółtą, pomarańczową. Kształt bakłażanów jest również zróżnicowany w zależności od odmiany. Najbardziej popularną w Polsce odmianę charakteryzuje kształt przypominający maczugę. Poza tym istnieją również odmiany gruszkowe oraz owalne. Cechą wspólną wszystkich odmian bakłażana jest gąbczasty miąższ.

Zaletą bakłażana jest jego niskokaloryczność, 100 g surowego warzywa dostarcza tylko 21 kalorii, przy czym jest on równocześnie cennym źródłem substancji mineralnych, takich jak związki potasu, wapnia, fosforu, magnezu oraz witamin z grupy B i C.

W smaku, bakłażan jest neutralny, z lekkim gorzkawym posmakiem. Osoby które tę gorycz wyczuwają mogą się jej pozbyć. Metoda jest bardzo prosta, wystarczy plastry lub kawałki bakłażana oprószyć solą i po upływie kilku minut sól spłukać bieżącą zimną wodą.

Bakłażana można grillować, dusić, smażyć i gotować, w przepisach kulinarnych bakłażan znakomicie łączy się z wieloma innymi produktami. Należy jednak mieć na uwadze, że bakłażan należy do warzyw raczej ciężkostrawnych, zatem powinny go unikać osoby cierpiące na dolegliwości układu pokarmowego.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE