Bazylia jest rośliną jednoroczną, występującą w wielu odmianach, różniących się zarówno wyglądam oraz smakiem. Najbardziej popularną odmianą jest Bazylia Pospolita o dużych zielonych liściach.
Bazylia najprawdopodobniej pochodzi z Afryki. Z kolei nazwa gatunku „bazylia” pochodzi od greckiego słowa basileus, które oznacza "król”. W dawnych czasach panowało przekonanie, że tylko koronowane głowy mogły dostąpić zaszczytu zrywania bazylii. W Indiach bazylia jest poświęcona bogu Wisznu i Krysznie, z kolei na Haiti bazyla łączona jest z boginią miłości Erzulie.
Od tysiącleci znane są lecznicze właściwości bazylii. Bazylia pozytywnie oddziałuje na procesy trawienne, przyczynia się do wzmocnienia układu pokarmowego, zapobiega wzdęciom oraz pobudza apetyt.
Bazylia jest szczególnie popularna w tradycji kulinarnej południa Europy, która w sposób perfekcyjny łączy aromatyczny smak rosliny z wieloma produktami. Aromatyczna bazylia jest podstawowym składnikiem popularnego na całym świecie włoskiego sosu Pesto Genovese, w sałatce Caprese- listki bazylii aromatyzują i zdobią danie, w zapiekance Parmegiana – bazylia choć niewidoczna, jest bardzo dobrze wyczuwalna w smaku.
Najsmaczniejsze, najbardziej aromatyczne i najbardziej dekoracyjne są oczywiście świeże liście bazylii. W ofercie handlowej bazylia występuje również w postaci suchych i przetartych liści.
Bazylię łatwo jest hodować w domu w uprawie doniczkowej. Roślina nie jest wymagająca, aby cieszyć się jej świeżym aromatem przez cały rok, wymaga jedynie systematycznego podlewania.