PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

biała kiełbasa

Zobacz przepisy zawierające: biała kiełbasa

Biała kiełbasa
 

Biała kiełbasa zaliczana jest do specjałów wędliniarskich należących do grupy wędlin nietrwałych dlatego należy przestrzegać wskazanego przez producenta terminu przydatności do spożycia oraz zalecanej temperatury przechowywania. Do wykonania białej kiełbasy wykorzystywane jest mięso wieprzowe, naturalne jelito, czosnek, sól oraz pieprz. W Wielkopolsce do białej kiełbasy dodawany jest również majeranek. Kolor kiełbasy jest wypadkową użytych do jej wytworzenia produktów. Po ugotowaniu kiełbasa staje się szara, jeśli jest różowa, to znaczy że w procesie produkcji użyte zostały środki konserwujące. 

Przed zakupem białej kiełbasy należy zwrócić uwagę na jej wygląd. Prawidłowy przechowywana kiełbasa nie powinna posiadać śliskiej powierzchni, która świadczyłaby o rozwoju bakterii Pseudomonas.

Biała kiełbasa w 4 województwach została zarejestrowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako produkt tradycyjny.

  • kiełbasa biała parzona wielkopolska (czysto wieprzowa; woj. wielkopolskie)
  • kiełbasa biała surowa (wieprzowo-wołowa; woj. pomorskie)
  • kiełbasa biała parzona z Wąchocka (wieprzowo-wołowa; woj. świętokrzyskie)
  • biała kiełbasa w słoiku (woj. kujawsko-pomorskie)
 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE