PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

brokuły

Zobacz przepisy zawierające: brokuły

Brokuły
 

W Polsce brokuły znane są od XVII wieku, choć nie zawsze cieszyły się popularnością równą kalafiorowi. Obecnie brokuł robi oszałamiająca karierę na naszych talerzach, można nawet zaryzykować stwierdzenie, że brokuły lubimy bardziej niż kalafior.

Brokuły prawdopodobnie pochodzą z Cypru. Znane i uprawiane już były w Starożytności przez Greków oraz Rzymian. Do Polski brokuły przywędrowały z Włoch, a wraz z nim włoskie przepisy lub przepisy inspirowane daniami włoskimi. Najczęściej serwuje się gotowane brokuły w formie przystawki do obiadu i kolacji lub jako przekąskę często przygotowaną w temperze, w towarzystwie lekkich dippów i sosów. Bardzo popularnym jest połączenie brokułu z makaronem. 

Brokuły mają bardzo pozytywne oddziaływanie na nasz organizm. Świeży brokuł dostarcza witaminy A,  B1, B2, PP oraz substancje mineralne:  wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas. Ponadto brokuł jest bogatym źródłem beta – karotenu oraz selenu, co powoduje że stał się naszym sprzymierzeńcem w profilaktyce nowotworowej. Warto również podkreślić, że 100 g brokułu ma aż 90 mg witaminy C, czyli więcej, aniżeli pomarańcze. Nie bez znaczenia dla naszej diety jest również fakt, że brokuły są warzywem niskokalorycznym 100 g brokułu to tylko 36 kcal.

Brokuły można gotować na parze lub gotować w lekko osolonej wodzie przez około 5-6 minut od momentu zagotowania się wody. W ten sposób warzywo zachowa swoją piękną żywą zieloną barwę i pozostanie chrupkie. Brokuły są również chętnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Wchodzą one skład  gotowych dań mrożonych oraz zup.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE