Brzoskwinia prawdopodobnie pochodzi z Chin. Do Europy dotarły w XVI w. Brzoskwinia jest owocem niskokalorycznym, 100 g świeżej brzoskwini dostarcza tylko 48 kcal, dlatego owoc polecany jest w dietach odchudzających. Świeże owoce są bogatym źródłem witaminy P, PP, E, B1, B2 i B9 oraz składników mineralnych.
Brzoskwinia ma bardzo szerokie zastosowanie w przepisach kulinarnych, ale nie tylko. Smaczne owoce są wykorzystywane do przygotowania deserów, w szczególności ciast, tortów, tart i deserów lodowych. Brzoskwiń nie pomija się w daniach wytrawnych- owoce dobrze harmonizują z mięsem drobiowym i wieprzowym. Zarówno dla użytku domowego oraz na skalę przemysłową brzoskwinie są konserwowane w syropie cukrowym, brzoskwinie są kandyzowane, przetwarzane na dżemy brzoskwiniowe i marmelady brzoskwiniowe. Pestki brzoskwiń są wykorzystywane na dwa przyjemne sposoby. Pierwszy to produkcja słodkich likierów- najbardziej popularnym likierem w skład którego wchodzą min. pestki brzoskwiń jest włoskie amaretto. Drugi sposób wykorzystania pestek związany jest z tłoczeniem olejku o delikatnym migdałowym zapachu, który wykorzystywany jest w branży kosmetycznej.
Nektarynka- odmiana brzoskwini. Nektarynkę od brzoskwini odróżnia gładka skórka.