PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

budyń

Zobacz przepisy zawierające: budyń

Proszek budyniu
 

Budyń, czyli kisiel mleczny. Jest to danie wykonane na bazie mleka z dodatkiem najczęściej skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub skrobi modyfikowanej. Walory smakowe podnoszone są przez dodanie aromatów, przypraw, owoców i kakao. W ofercie handlowej budyń występuje w formie gotowego półproduktu w postaci proszku, który należy rozmieszać w mleku i ciągle mieszając całość zagotować. W zależności od marki budyniu, czasem do mleka należy dodać cukier. W ofercie handlowej znajdują się również budynie instant, które wymagają tylko rozpuszczenia i wymieszania półproduktu w przegotowanej wodzie. Najpopularniejsze budynie, to budyń o smaku waniliowym, budyń o smaku śmietankowym i budyń czekoladowy.

Budynie wykorzystywane są min jako samodzielny deser, który można podawać z owocami oraz sokami, jako nadzienie dla przekładanych ciast oraz jako składnik kremów do ciast. 

Powyższego budyniu nie należy mylić z deserem „ Budyń”, który wykonywany jest na bazie utartych żółtek z cukrem, z dodatkiem kaszy, sera, namoczonej tartej bułki, maku, przetartych owoców, powideł, przypraw z dodatkiem ubitego kurzego białka, następnie w całości gotowanego na parze w specjalnej formie budyniowej.  

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE