PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

cebula

Zobacz przepisy zawierające: cebula

cebula
 

Cebula zwyczajna należy do rodziny czosnkowatych. Roślina pochodzi z Azji Środkowej. Rozróżnia się wiele odmian cebuli. Do najpopularniejszych odmian zalicza się cebule białą charakteryzująca się ostrym smakiem oraz cebulę czerwoną posiadająca łagodny i słodki smak. Oddzielną odmianą cebuli jest szalotka, której prawidłowa nazwa botaniczna to czosnek askaloński. Szalotka, w porównaniu do białej i czerwonej cebuli posiada najłagodniejszy aromat.

Cebule mają bardzo duże zastosowanie w gastronomii  Przede wszystkim jest to przyprawa poprawiająca smak sosów, zup, dań mięsnych rybnych, sałatek, surówek i farszów. Cebulę można jeść na surowo, po upieczeniu, po ugrillowaniu i po zamarynowaniu. Czerwona cebula ze względu na swoje walory smakowe i dekoracyjne jest częściej wykorzystywana do przygotowania sałatek, surówek i dań rybnych. Z czerwonej cebuli wykonuje się modną w ostatnich latach marmeladę, którą podaje się min. do mięs i serów. Przepis znajdziecie TUTAJ.

Cebula w przeważającej ilości, bo aż z 89%, składa się z wody, zawiera również sporo witaminy C oraz związków mineralnych wapnia, fosforu i potasu. Wywar z cebuli zalecany jest osobom, które cierpią na bóle reumatyczne. Cebula jest również bogatym źródeł naturalnych flawonoidów, czyli barwników organicznych o działaniu przeciwzapalnym. Najwięcej flawonoidów występuje w bulwach czerwonej cebuli. Dzięki zawartym w cebuli wartościom odżywczym jest ona w stanie skutecznie wzmocnić nasz organizm, ochronić przed infekcjami i podnieść naszą odporność. Cebula jako przyprawa pobudza apetyt oraz przyspiesza wydzielanie soków trawiennych. 

 
•CIEKAWOSTKI•

Przepis na domowy syrop na przeziębienie. Potrzebne składniki: 1 łyżka cukru lub miodu, 2 duże cebule. Cebulę należy obrać i drobno posiekać, umieścić w słoiku i zasypać cukrem lub miodem. Słoik zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście godzin do momentu kiedy cebula puści sok czyli syrop. Syrop dawkować 2-3 razy dziennie po jednej łyżce. Gotowy syrop można przechowywać przez okres około dwóch tygodni w chłodnym miejscu.  

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE