PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

chrzan

Zobacz przepisy zawierające: chrzan

chrzan
 

Chrzan należy do rodziny kapustowatych, pierwotnie pochodzi z Azji. Zastosowanie chrzanu w przepisach kulinarnych odnosi się zarówno do liści jak i ostrego w smaku korzenia. Liście posiadają najlepszy aromat, kiedy są zrywane wiosną oraz wczesnym latem, z kolei korzeń powinno się wykopywać na przełomie lata i jesieni. Chrzan zarówno w postaci liści oraz korzenia jest dodatkiem do  przetworów, z kolei starty i doprawiony korzeń jest ostrą przyprawą używaną do zup, sosów, surówek. Chrzan wykorzystuje się również do aromatyzowania musztard i majonezu. Dawniej wypiekano chleb kładąc go na liściach chrzanu.

Chrzan ma właściwości lecznicze działa grzybobójczo, bakteriobójczo, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Można przyjąć, że chrzan to naturalny i bezpieczny antybiotyk. Dodatkowo chrzan pobudza wydzielanie soków żołądkowych przez co znacznie ułatwia trawienie ciężkich i tłustych potraw. Niestety większość opisanych właściwości gwarantuje tylko spożywanie świeżego chrzanu, przechowywanie chrzanu oraz jego przetwarzanie skutecznie redukuje wartości odżywcze, którymi chrzan się charakteryzuje.  

 

 
•CIEKAWOSTKI•

W Polskiej tradycji kulinarnej oraz wielu krajów północnej Europy chrzan zajmuje bardzo ważne miejsce w codziennej diecie, tradycyjnych potrawach narodowych, regionalnych i okolicznościowych. Mieszkańcy krajów południowej Europy chrzanu w ogóle nie znają, ani go nie używają.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE