PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

ciasteczka amaretti

Zobacz przepisy zawierające: ciasteczka amaretti

Ciasteczka Amaretti
 

Włoskie Ciasteczka Amaretti mają bardzo długą historię bo sięgającą aż Średniowiecza. Ciasteczka stały się tak popularne, że już w epoce Renesansu przepis został zaimplementowany przez większość krajów europejskich oraz przez kraje arabskie. Ciasto z którego wykonuje się ciasteczka Amaretti składa się zaledwie z czterech składników, którymi są migdały, cukier puder lub drobny cukier oraz białko. Dla uzyskania porowatej struktury i charakterystycznej chrupkości do ciasta dodaje się wodorowęglanu amonu, powszechnie nazywanego amoniakiem.

Wyróżnia się dwa rodzaje ciasteczek Amaretii. Najpopularniejsze to delikatne i chrupkie ciasteczka tradycyjnie związane z miastem Sarronno, drugi rodzaj ciasteczek wyróżnia  konsystencja bardziej przypominające marcepan. Ten rodzaj ciasteczek pochodzi również z północnych Włoszech, a dokładnie z miasta Sassello. Obie wersje posiadają postać okrągłych intensywnych w smaku ciasteczek o charakterystycznej popękanej powierzchni.

Ciasteczka Amaretti są modnym dodatkiem do „małej czarnej” kawy espresso, bardzo często wykorzystywane są również jako składnik do przygotowania pysznych deserów.  

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE