PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

ciasto filo

Zobacz przepisy zawierające: ciasto filo

ciasto filo
 

Ciasto filo jest produktem wykonanym bez tłuszczu, składa się w 40 % z wody i 60 % z mąki, jest bardzo delikatne, przypomina arkusz pergaminu. Ciasto filo jest neutralne w smaku dlatego powszechnie używane jest zarówno w przepisach słodkich jak i wytrawnych; ponadto ciasto filo można piec oraz smażyć. Dzięki swojej uniwersalności, ciasto filo wykorzystywane jest w wielu kuchniach narodowych.

Historycznie ciasto filo łączne jest z tradycją kulinarną Środkowego Wschodu czyli min. z takimi państwami jak Iran, Afganistan, Pakistan i Indie. Z półwyspu Bałkańskiego pochodzi jeden z najpopularniejszych słodkich przepisów wykonanych przy użyciu ciasta filo- Baklava.

W ofercie handlowej ciasto filo występuje w postaci mrożonych i zrolowanych arkuszy.   

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE