PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

ciecierzyca

Zobacz przepisy zawierające: ciecierzyca

Ciecierzyca
 

Ciecierzyca jest rośliną uprawną. Oprócz terminu ciecierzyca funkcjonuje jeszcze określenie groch włoski i cieciorka. Po grochu i fasoli, ciecierzyca jest trzecią w kategorii roślin strączkowych najpopularniejszą rośliną uprawną.  Największe plantacje ciecierzycy znajdują się w Indiach, które wytwarzają 80% wartości upraw ciecierzycy na świecie. Polsce z uwagi na klimat ciecierzyca może być uprawiana tylko w warunkach szklarniowych.

Nasiona swoim wyglądem przypominają groch i mają podobne zastosowanie. W kuchni indyjskiej ciecierzyca jest istotnym składnikiem diety Hindusów. Ponadto ciecierzyca jest w Indiach przecierana na mąka-   Besan. Z kolei w kuchni arabskiej ciecierzyca jest podstawowym składnikiem z którego wykonuje się znaną pastę hummus.

Nasiona ciecierzycy są również  bardzo popularne w przepisach kulinarnych południa Europy. Zamiast grochu to właśnie ciecierzycę dodaje się  do zup oraz do sosów przeznaczonych do makaronu. Z kolei z mąki wykonywane są „ placki” używając do tego tej samej procedury jaka obowiązuje przy przygotowywaniu polenty z mąki kukurydzianej. 

Nasiona ciemierzycy zawierają znaczną ilość witamin z grupy B, białka, błonnik i składniki mineralne potasu, fosforu, i żelaza. Ciecierzyca nie zawiera w swoim składzie cholesterolu. W ofercie handlowej cicierzyca występuje w postaci konserwowanej.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE