PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

cukier

Zobacz przepisy zawierające: cukier

Cukier
 

Czy moglibyśmy się obejść bez cukru spożywczego, czyli sacharozy?  Oczywiście że tak. Najpierw sacharozy nie było, a więc nasi przodkowie jej nie znali i nie byli od niej uzależnieni. Kiedy w końcu sacharozę wyodrębniono, naszych przodków najnormalniej w świecie nie było na nią stać, a potrzebną do życia energię czerpali min. z cukrów znajdujących się w dostępnych dla nich produktach, które rodziły pola, dostarczały lasy i produkowały pszczoły.

Cukier spożywczy, czyli sacharoza. Pierwsze wzmianki o wytwarzaniu cukru z trzciny cukrowej pochodzą z Indii i datowane są na rok 3000 p.n.e. Sacharoza dotarła jednak pod strzechy dopiero w XIX w. n.e, po wynalezieniu skutecznej metody jej pozyskiwania z buraków cukrowych i po rozpoczęciu produkcji cukru spożywczego na skalę przemysłową. Wcześniej cukier- sacharoza był wyłącznie produkowany z trzciny cukrowej, był drogi, gdyż uprawy były zlokalizowane wyłącznie w zamorskich koloniach Anglii, Francji, Holandii, Hiszpanii i Portugalii i podlegały one całkowitej kontroli tych państw.     

Sacharoza należy do grupy węglowodanów łatwo przyswajalnych przez człowieka. Inne przyswajalne przez człowieka związki węglowodanów to glukoza występująca w miodzie i owocach, fruktoza, czyli tzw. cukier owocowy, oraz skrobia, której bogatymi źródłami są przede wszystkim zboża, bulwy ziemniaka, manioku i kukurydzy. Spożywanie sacharozy nie jest szkodliwe, pod warunkiem zachowania umiaru.   

W ofercie handlowej oprócz cukru spożywczego w postaci kryształów, mniejszych lub większych, dostępny jest cukier w postaci zmielonej czyli cukier puder oraz aromatyzowany cukier waniliowy. Czasem dla zwiększenia jego sypkości dodawana jest  mąka pszenna, z tego powodu, osoby cierpiące na celiakię z pewnością zwracają uwagę na skład i na markę produktu.  

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE