Curry- przyprawa. Curry to kompozycja różnych przypraw nawiązujących do aromatów kuchni azjatyckiej, ale nie nawiązujących praktycznie do żadnego konkretnego dania. Nazwa przyprawy Curry wywodzi się z języka angielskiego i odnosi się do wprowadzonego w XVIII w zwyczaju mielenia na proszek wysuszonych przypraw. Takie działanie było przede wszystkim podyktowane pragmatyzmem, gdyż pozwalało brytyjskim kolonizatorom bezpiecznie przewieźć przyprawy do Anglii. Z kolei Curry, w języku tamilskim, funkcjonującym do dnia dzisiejszego w Malezji, oznacza „sos” ale bez konkretnego powiązania z określoną grupą czy kategorią produktów. W zależności od głównego składnika sosu, dobierane są pozostałe produkty, którymi mogą być zarówno warzywa, sery, ryby, mięso. Dodatek suszonych i mielonych przypraw, to rzadkość, gdyż stosowane są świeże przyprawy. .
W ofercie handlowej występuje wiele kompozycji przyprawy curry, często o jej składzie decydują po prostu producenci. Zaletą curry jest to, że każdy może samodzielnie sporządzić przyprawę według własnych upodobań, mieszając kilka ulubionych przypraw.
W przypadku żółtych mieszanek curry wspólnym mianownikiem jest żółta kurkuma. Inne popularne przyprawy to: imbir, czarny pieprz, kolendra, kmin rzymski, czarna gorczyca, chili, cynamon, czosnek, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon, sól i szalotka.