PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

daktyle

Zobacz przepisy zawierające: daktyle

daktyle
 

Daktyle to owoce drzewa daktylowego. Daktyle mogą być spożywane zarówno na surowo  oraz w postaci przetworzonej. W polskich sieciach handlowych można nabyć daktyle suszone, przeważnie bez pestki. Owoc daktyla jest bardzo słodki, mięsisty, posiada wysoką wartość energetyczną. 100 g świeżych daktyli to około 280 kcal. W krajach arabskich daktyle stanowią bardzo ważny składnik codziennej diety. Z twardej odmiany daktyli, bogatej w skrobię, pozyskuje się mąkę, która jest składnikiem chleba nazywanego “chlebem pustyni”. Daktyle uważane są również za afrodyzjaki.
W Europie daktyle wykorzystuje się głównie do przygotowania deserów i ciast. 

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE