PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

dynia

Zobacz przepisy zawierające: dynia

Dynia
 

Dnia pochodzi z Ameryki Środkowej i południowych stanów USA. W Polsce dynia znana jest od XVI wieku i uprawiano ją głównie dla jej właściwości leczniczych. Dynia jest rośliną jednoroczną, występującą w ponad 20 gatunkach, z czego z punktu widzenia gospodarczego, najważniejsze w Polsce gatunki uprawne to:  

  • Dynia olbrzymia- występująca w wielu odmianach. Jak wskazuje już sama nazwa, roślina tej odmiany może rodzić naprawdę duże okazy. Warzywo uprawiane jest przede wszystkim dla pozyskania miąższu oraz smacznych pestek z przeznaczeniem ich do bezpośredniego spożycia lub wytłoczenia oleju.
  • Dynia zwyczajna – do tego gatunku zaliczane są kabaczki, cukinia, dynia bezłupinowa, dynia makaronowa oraz patison.
  • Dynia piżmowa-  charakteryzująca się prawie bezwłóknistym i słodkawym miąższem pachnącym piżmem.

Przed zakupem dyni należy się upewnić, czy skórka dyni jest sucha, nie jest miękka, nie ma plam lub oznak pleśni. Dynie można przechowywać do 6 miesięcy w temperaturze 10-15 stopni C, w ciemnym i przewiewnym miejscu. Miąższ dyni można zmrozić w kawałkach lub w postaci przygotowanego puree z dni. Dynia zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych, 100 g surowego miąższu dyni dostarcza około 32 kcal.

 
•CIEKAWOSTKI•

Dynię zwyczajną  zalicza się do najstarszych indiańskich roślin uprawnych. Indianie uważali kwiaty dyni za symbol płodności i urodzaju. Kwiaty dyni zaliczane były również do indiańskich przysmaków. 

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE