PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

galaretka

Zobacz przepisy zawierające: galaretka

 

Galaretki sporządza się z surowych lub pasteryzowanych soków owocowych, przecierów owocowych, mleka z dodatkiem przypraw smakowych i żelatyny. Wykonując galaretki domowym sumptem najlepiej wybierać owoce, które zawierają najwięcej pektyny, czyli naturalnego związku żelującego. Do tej kategorii owoców najbogatszych w pektynę zaliczamy min: czarną i czerwoną porzeczkę, wiśnie, jeżyny, czerwone borówki, truskawki, morele, niektóre odmiany jabłek i jagody.  

W ofercie handlowej dostępny jest półprodukt galaretki w postaci proszku składającego się z mieszaniny żelatyny, barwników, aromatów oraz cukru. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, wystarczy proszek rozpuścić w gorącej wodzie, w ilości podanej na opakowaniu, całość dokładnie wymieszać, a następnie wystudzić. Ten rodzaj galaretki najczęściej jest używany jako element dekoracyjny i konserwujący.

 
•CIEKAWOSTKI•

Z niektórych gatunki owoców na przykład  z papai, ananasa i kiwi nie da się wykonać galaretki, co więcej, te owoce w swoim składnie zawierają enzym który rozkłada białka żelatyny. W praktyce oznacza to, że jeśli kawałki owoców zostaną pokryte roztworem galaretki lub żelatyny, roztwór nie stężeje. Można temu zapobiec używając wymienione owoce w postaci konserwowanej ( z puszki) lub zneutralizować działanie enzymu przez kilkuminutowe gotowanie owoców.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE