PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

goździki

Zobacz przepisy zawierające: goździki

Goździki
 

Goździki to nierozkwitłe, wysuszone pąki drzewa goździkowego rosnącego na wyspach Moluki w Indonezji. Często te wyspy określa się również mianem Wysp Korzennych z uwagi na fakt, że zlokalizowanych jest na nich wiele upraw przypraw korzennych. Świeże pączki goździków posiadają różowy kolor, z kolei po wysuszeniu i odymieniu goździki przybierają ciemnobrązową barwę.

Goździki przypominają małe gwoździe, ze stożkowym trzpieniem. Charakterystyczny, przyjemny i intensywny zapach nadaje goździkom eugenol, czyli substancja chemiczna o silnych właściwościach antyseptycznych i znieczulających, powszechnie używana jest w stomatologii.

Goździki, oprócz ich zastosowania w ziołolecznictwie, w stomatologii, i w przemyśle kosmetycznym, to przede wszystkim przyprawa używana do nadania aromatu zarówno słodkim przepisom cukierniczym jak i potrawom wytrawnym. Podobnie jak inne przyprawy korzenne, goździki są bardzo często wykorzystywane w okresie jesienno- zimowym do nadania aromatu ciastom, piernikom i pierniczkom. Ozdobą świątecznego stołu jest pieczona pachnąca szynka, w którą przed pieczeniem wbija się w skórę goździki. Słodki, ciepły, pudrowy zapach goździków rozkwita całym aromatem w rozgrzewających grzanych winach i grzańcach.

Goździki często dodawane są do różnych mieszanek przyprawowych, stanowią składnik sławnego sosu Worcester, produkowanego przez firmę „Lea & Perrins”. Na co dzień, przygotowując wywar mięsny lub warzywny polecam wzbogacić ich aromat nutką goździkową. W ofercie handlowej oprócz całych goździków, sprzedawane są goździki mielone.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE