Granat jest owocem drzewa o nazwie Granatowiec właściwy. W Europie roślina występuje w całym basenie Morza Śródziemnego. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych na świecie, według źródeł najstarsze uprawy datowane są na 3 tysiące lat p.n.e na Bliskim Wschodzie. Należy zaznaczyć, że od zawsze owoc granatu miał odniesienia symboliczne. Granat symbolizował zdrowie, życie, małżeństwo, płodność i obfitość. Sok z granatów był porównywany do krwi, kształt owocu- do kobiecej piersi, a "korona" o kształcie kielicha, którym zwieńczona jest skórka granatu stała się atrybutem królewskim. Starożytni Chińczycy uważali, że nasiona granatu symbolizują długowieczność i nieśmiertelność. Zarówno owoc jak i nasiona są niezwykle dekoracyjne, co jest wykorzystywane zarówno we bukieciarstwie jak i sztuce kulinarnej.
Granaty dojrzewają do września do listopada. Owoc posiada żółtobrązowy kolor z czerwonym rumieńcem. Skóra jest twarda, wewnątrz znajdują nasiona otoczone czerwonymi osnówkami. Duże owoce posiadają około 800 nasion. Nasiona w zależności od odmiany są mniej lub bardziej słodkie i nadają się do bezpośredniej konsumpcji. Ponadto sok z nasion granatu przetwarzany jest na syrop Grenadyna, który wykorzystuje się do przyrządzenia fantazyjnych drinków. W starożytności z soku granatu wykonywano wino.
Lecznicze właściwości soku z granatu znano już w Starożytności. Grecy używali go jako środek przeciwzapalny, przeciwpasożytniczy, leczono nim chroniczne biegunki i dyzenterię. Sok granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w tym fenolowego kwasu elagowego przeciwdziałającemu powstawaniu komórek rakowych oraz zapobiegający chorobom układu krążenia.
Sok nasion granatu zawiera duże ilości hydrolizowanych tanin, co oznacza, że plamy z soku bardzo trudno usunąć.