PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

groch

Zobacz przepisy zawierające: groch

Groch
 

Groch zwyczajny. Pochodzi z terenów zachodniej Azji, Kaukazu, wschodniej i południowej Europy oraz Afryki Północnej. W Polce groch jest znany od XV w. Początkowo groch utożsamiano z pożywieniem ludzi biednych oraz używano go jako paszy dla zwierząt. Kariera grochu w postaci niedojrzałych jeszcze nasion, czyli popularnego zielonego groszku rozpoczęła się, kiedy odkryto, że młode i zielone nasiona grochu to bogate źródło witaminy E, C, K, B1, B6 oraz zawiązków mineralnych w tym żelaza, potasu, magnezu i sodu. W ten sposób zielony groszek trafił na stoły bardziej zamożnych klas społecznych.

Groch w zależności od odmiany można spożywać tylko w postaci nasion- groch łuskowy lub w całości razem ze strąkiem - groszek cukrowy. Groch jest produktem wchodzącym w skład tradycyjnych polskich dań, w tym przede wszystkim zupy grochowej, czyli popularnie zwanej grochówką i wigilijnej kapusty z grochem. Z kolei zielony groszek chętnie dodawany jest do warzywnych sałatek, wyrobów garmażeryjnych, potrawek i zup. 

Zielony groszek jest chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Oferta handlowa obejmuje groszek w postaci konserwowanej i mrożonej. Groszek dodawany jest do mieszanek warzywnych oraz mrożonych gotowych dań, takich jak na przykład zupy.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE