PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

gruszki

Zobacz przepisy zawierające: gruszki

gruszki
 

Najpopularniejsze odmiany gruszek to Lipcówka, którą charakteryzują duże owoce, Faworytka, Konferencja- charakteryzująca się soczystymi i bardzo słodkimi owocami,  Paryżanka, której plony przypadają pod koniec października oraz słodka i wyjątkowo soczysta Klapsa, która ponadto charakteryzuje się kredowobiałym miąższem. Podgatunkiem gruszy pospolitej jest dziko rosnąca grusza polna zwana również ulęgałką.  Daleką kuzynką gruszki jest Pigwa, wykorzystywana do wykonywania różnych przetworów, w tym popularnej nalewki.

Jeśli chcecie wykonać dżemy, konfitury, najlepiej użyć gruszek odmiany Lukasówka lub Komisówka. Odmiany Paryżanki można użyć do zamarynowania w occie. Odmiany typowo deserowe gruszek to Carola i Concorde, które wykorzystywane są do wykonania najsłynniejszego deseru z gruszek czyli „ Pięknej Heleny” podawanej z lodami i sosem z czekolady deserowej. Gruszki znakomicie komponują się również z daniami wytrawnymi, szczególnie z daniami mięsnymi na przykład wykonanych z kaczki i drobiu. Absolutnie nie można pogardzić połączeniem gruszki z rybami, szczególnie w postaci chłodnego carpaccio. Bardzo znane i klasyczne połączenia gruszek to ich połączenia z orzechami oraz serami pleśniowymi.

 
•CIEKAWOSTKI•

Gruszki są owocami bardzo delikatnymi. Jeśli owoc zostanie obity natychmiast powoduje to jego gnicie.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE