PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

jałowiec

Zobacz przepisy zawierające: jałowiec

 

Drzewo jałowca, w zależności od szerokości geograficznej, ma postać iglastego drzewa lub krzewu. Jagody jałowca posiadają głęboki lekko sosnowy aromat i nawet po wysuszeniu pozostają miękkie. Jałowiec jako przyprawa znany jest na całej północnej półkuli, używany jest zarówno na północy kontynentu Afrykańskiego oraz w Skandynawii. Głównymi producentami przyprawy są Węgrzy oraz Włosi.

W polskiej tradycji kulinarnej jagody jałowca dodaje się przede wszystkim do dań przygotowywanych z dziczyzny, wołowiny i wieprzowiny. Jagody jałowca powinny się również znaleźć w dobrym polskim bigosie.
W sieciach handlowych jałowiec występuje w postaci suszonych jagód i oferowanych przez wszystkich liczących producentów przypraw.
 

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE