PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

kajmak

Zobacz przepisy zawierające: kajmak

kajmak
 

Kajmak – to jednolita, brązowa, połyskliwa, mleczna i ciągnąca się słodka masa. Kajmak swój rodowód czerpie z tradycji kuchni kresowej, która to z kolei sięgnęła po inspiracje z kuchni Orientu. W tradycyjnej kuchni tureckiej i bałkańskiej kajmak przygotowywano z mleka i śmietany kremówki, następnie masę poddawano procesowi fermentacji. Do pierwszej połowy XIX w, czyli do momentu rozpoczęcia produkcji cukru na skale przemysłową, kajmak był przysmakiem tylko dla wybranych, głównie dla szlachty. Ostatecznie kajmak, w polskiej tradycji kulinarnej, przyjął formę brązowej masy, do której dodawane jest  kakao, wanilia, czekolada i kawa.
Kajmak jest z jedną z najpopularniejszych mlecznych mas dodawanych do słodkich deserów, w tym przede wszystkim do ciast, tortów, serników, lodów i wielkanocnych mazurków. Masa kajmakowa powstaje w wyniku długotrwałego gotowania mleka i cukru, do momentu powstania gęstej brązowej masy. Po wystudzeniu masy, stopniowo dodaje się ją do roztartego masła. W zależności od receptury można dodać również śmietankę lub żółtka. 

 
•CIEKAWOSTKI•

Najprostszym domowym sposobem przygotowania masy kajmakowej jest roztopienie cukierków „ Krówki” w kąpieli wodnej, a następnie wymieszanie powstałej masy z masłem.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE