PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

kakao

Zobacz przepisy zawierające: kakao

Kakao
 

Kakao pozyskiwane jest z nasion kakaowca- drzewa występującego w Ameryce Południowej, Łacińskiej oraz Afryce. Nasiona kakaowca są białe, w wyniku ich fermentacji, suszenia, prażenia, wyciskania i mielenia powstaje miazga kakaowa i proszek kakaowy, czyli popularne kakao.

Do Europy ziarno kakaowca zostało przywiezione z Ameryki Południowej. Nie ma całkowitej zgodności co do faktu, czy ziarno sprowadził Krzysztof Kolumb czy Hernan Cortez. W każdym razie pewnym jest to, że od czasu tego sławnego importu, roczne zapotrzebowanie w Europie na ziarno kakaowca nieustannie rośnie.

Napojem kakaowym raczyli się już Aztekowie i Inkowie, był to jednak napój bardzo gorzki i nie spełniający naszych dzisiejszych oczekiwań. Współczesny smak napoju kakaowego zawdzięczamy Hiszpanom, którzy dodali do mikstury cukier, mleko i wanilię. Gorzkie sproszkowane kakao należy do najszlachetniejszych składników używanych w cukiernictwie. Kakao jest wykorzystywane do przyrządzania deserów, lodów i ciast. Istnieją niezliczone przepisy na czekoladowe słodkie rozkosze.

W ofercie handlowej do nabycia jest ziarno kakaowca w postaci mielonej- kakao w proszku i łuskanej w postaci całych ziaren oraz rozdrobnionych ziaren. 

 
•CIEKAWOSTKI•

W kakao występują substancje chemiczne które podwyższają w mózgu poziom serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Przy odpowiednim stężeniu serotoniny czujemy się rozluźnieni i szczęśliwi.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE