PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

kapusta

Zobacz przepisy zawierające: kapusta

Kapusta
 

Kapusta głowiasta to warzywo występujące tylko w uprawie. Kapusta występuje w kilku odmianach: kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska. Podgatunkiem kapusty głowiastej jest kapusta pekińska, z kolei odmianą botaniczną kapusty Brukselka. Kapusta, oprócz cennej zawartości związków sodu, potasu, wapnia, magnezu, fosforu i żelaza, posada również szereg witamin, w tym witaminy K, C, A, E, PP i witamin z grupy B. Nie bez znaczenia jest fakt że kapusta jest warzywem bardzo nisko kalorycznym, 100 g surowej kapusty to tylko około ok. 40 kcal.

Kapusta biała jest najbardziej rozpowszechnioną odmianą kapusty głowiastej. Wczesna odmiana kapusty białej tworzy mniejsze główki i luźniej osadzone liście, z kolei odmiany późne kapusty posiadają głowy większe i bardzo zbite. Białą kapustę można jeść na surowo w postaci sałatek, można kapustę gotować, kisić i marynować.
Kapusta czerwona charakteryzuje ją fioletowo- czerwony odcień, który jest wynikiem występujących w kapuście antocyjanów, czyli przeciwutleniaczy które bardzo korzystnie stymulują naszą odporność oraz zapobiegają nowotworom.  Czerwoną kapustę, podobnie jak białą kapustę można jeść na surowo, można gotować, przyrządzać z niej gołąbki. Czerwoną kapustę można kisić i marynować.

Kapusta włoska, zgodnie ze swoją nazwą pochodzi z Włoch. To co wyróżnia kapustę włoską to zmarszczone pofałdowane ciemnozielone liście. Główki kapusty są również mniejsze i lżejsze, aniżeli główki innych odmian kapusty głowiastej. Kapusta włoska charakteryzuje się dużymi walorami smakowymi i dekoracyjnymi, wykorzystywana jest przede wszystkim do wyrobu popularnych gołąbków oraz jako włoszczyzna do zup. Kapusta włoska uprawiana jest zarówno w odmianie wczesnej oraz późnej.

Brukselka pochodzi z Belgii, najprawdopodobniej powstała ze skrzyżowania kapusty warzywnej z jarmużem. W Polsce warzywo staje się coraz bardziej popularne. W ofercie handlowej występuje w postaci świeżej i mrożonej. Brukselka jest bardzo popularnym składnikiem zup.

Kapusta pekińska pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. W Polsce kapusta pekińska cieszy się coraz większą popularnością. Bardzo często wykorzystywana jako składnik sałatek i surówek. Oprócz konsumpcji na surowo, kapustę pekińską można gotować a nawet kisić.

 

 
•CIEKAWOSTKI•

Sok z białej i czerwonej kapusty właściwości przeciwzapalne. Zewnętrznie łagodzi obrzęki i potłuczenia, wewnętrznie pomaga wyzbyć się nadmiaru wody z organizmu, działa leczniczo przy owrzodzeniach układu pokarmowego. Warunkiem powodzenia kuracji jest regularne picie soku z kapusty.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE