PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

karczochy

Zobacz przepisy zawierające: karczochy

 


Karczochy są rośliną wieloletnią i uprawną. Uprawy karczochów ograniczają się tylko do krajów leżących w basenie Morza Śródziemnego oraz Ameryki Północnej. Największym na świecie producentem karczochów są Włochy, których uprawy stanową ponad 30% ogólnej produkcji karczochów.
Częścią jadalną karczocha jest jego kwiatostan chronionych przez twarde liście oraz noga warzywa. Karczochy mają kolor zielony lub fioletowy. Okres wegetacyjny karczochów, w zależności od gatunku, przypada na wiosnę lub na jesień. 
 
Karczochy charakteryzują się niską wartością kaloryczną, dlatego często występują w składnikach dań diety redukcyjnej.
W ofercie handlowej karczochy występują w postaci świeżej, mrożonej oraz jako przetwory w postaci gotowanych i zalanych olejem główek i nóg warzywa.
 

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE