PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

kardamon

Zobacz przepisy zawierające: kardamon

Kardamon
 

Kardamon pochodzi z rodziny roślin imbirowatych. Charakteryzuje go intensywny korzenny aromat. Kardamon zielony malabarski, uważany jako prawdziwy kardamon i jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych na świecie oraz jedną z najdroższych przypraw. To właśnie cena zielonego kardamonu  powoduje, że często jest zastępowany tańszym gatunkiem Amomum, który łatwo rozróżnić po kolorze nasion ( brązowy, czarny, biały, czerwony) oraz po aromacie, który jest odmienny od zapachu kardamonu zielonego.

Kardamon jest częstym składnikiem dań kuchni azjatyckiej. Oprócz oczywistych walorów zapachowych, kardamon ma również działanie pobudzające i wzmacniające. Z tego powodu w Turcji chętnie dodawany jest do kawy, a w Iranie do herbaty.

Właściwości zapachowe kardamonu wykorzystywali starożytni Egipcjanie, Grecy oraz Rzymianie, którzy używali kardamonu jako składnika perfum. Z kolei właściwości lecznicze kardamonu są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej, hinduskiej, koreańskiej i wietnamskiej.

W ofercie handlowej zielony kardamon występuje postaci całych ziaren oraz mielonego kardamonu. Czarny kardamon - w postaci całych ziaren

 
•CIEKAWOSTKI•

Czarny Kardamon wchodzi w skład indyjskiej mieszanki przyprawowej "garam masala"

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE