Kardamon pochodzi z rodziny roślin imbirowatych. Charakteryzuje go intensywny korzenny aromat. Kardamon zielony malabarski, uważany jako prawdziwy kardamon i jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych na świecie oraz jedną z najdroższych przypraw. To właśnie cena zielonego kardamonu powoduje, że często jest zastępowany tańszym gatunkiem Amomum, który łatwo rozróżnić po kolorze nasion ( brązowy, czarny, biały, czerwony) oraz po aromacie, który jest odmienny od zapachu kardamonu zielonego.
Kardamon jest częstym składnikiem dań kuchni azjatyckiej. Oprócz oczywistych walorów zapachowych, kardamon ma również działanie pobudzające i wzmacniające. Z tego powodu w Turcji chętnie dodawany jest do kawy, a w Iranie do herbaty.
Właściwości zapachowe kardamonu wykorzystywali starożytni Egipcjanie, Grecy oraz Rzymianie, którzy używali kardamonu jako składnika perfum. Z kolei właściwości lecznicze kardamonu są wykorzystywane w tradycyjnej medycynie chińskiej, hinduskiej, koreańskiej i wietnamskiej.
W ofercie handlowej zielony kardamon występuje postaci całych ziaren oraz mielonego kardamonu. Czarny kardamon - w postaci całych ziaren
Czarny Kardamon wchodzi w skład indyjskiej mieszanki przyprawowej "garam masala"