PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

kawa

Zobacz przepisy zawierające: kawa

Kawa
 

Kawa- czyli napój wykonywany z palonych i mielonych ziaren kawowca. Uprawę krzewów kawowca rozpoczęto w VI wieku w Afryce. Dzięki kupcom kawa trafiła na Półwysep Arabski skąd jej popularność rozprzestrzeniła się na wszystkie kraje Bliskiego Wschodu. Do Europy kawa przywędrowała XVI wieku do Anglii, z kolei na kontynent dotarła w XVII wieku. Kawa nie od razu zdobyła w Europie popularność, jako napój o korzeniach arabskich budziła obawy,  upatrywano w niej również przyczynę wielu schorzeń.

Niemniej jednak kawa była napojem elitarnym i stała się powszechnie dostępna w XVIII wieku, w momencie kiedy wszystkie największe państwa kolonizujące weszły w posiadanie sadzonek i założyły własne plantacje kawy. Tradycja picia kawy w Polsce sięga końca XVII wieku. Moda na picie kawy dotarła do nas z kontrolowanej przez Turków Mołdawii, dlatego też na początku pijano kawę bez żadnych dodatków, czyli na sposób turecki. Wkrótce jednak zaczęto dodawać do kawy mleko, cukier słodką śmietanę, a czarną kawę pijano tylko w okresie postu.

Kawa to przede wszystkim używka zawierająca kofeinę, w ilości uzależnionej od rodzaju kawy. Kofeina posiada właściwości pobudzające i stymulujące, a bezpośrednie jej działanie zaczyna być odczuwalne po około pół godzinie od spożycia. Najwięcej kofeiny posiada kawa odmiany Arabica- jedna filiżanka zawiera ok. 175-185 mg.

W ofercie handlowej kawa jest dostępna w postaci całych ziaren i ziaren mielonych, a od lat 50-tych XX w. w postaci kawy rozpuszczalnej, która powstaje w wyniku poddania ziaren naturalnej kawy różnym procesom technologicznym. Ostatecznie powstaje ekstrakt kawy, do którego dodawane są substancje indywidualizujące smak, charakterystyczny dla danej marki lub producenta.    

 
•CIEKAWOSTKI•

Najdroższą kawą na świecie jest kawa luwak. Kilogram tej kawy kosztuje ponad tysiąc Euro. Na cenę kawy przekłada się nakład pracy oraz jej unikatowość. Otóż ziarna wydobywane są z odchodów zwierzęcia nazywanego cywetą, a lokalnie luwak. Zwierze jest wielbicielem owoców kawowca, jednak ich trawi tylko je nadtrawia i wydala. Odzyskane ziarna kawy po umyciu i wysuszeniu przetwarza się jak każda inna odmianę kawy. Kawa Luwak zbierana jest na wyspach indonezyjskich, na Filipinach i w Wietnamie.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE