PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

koperek

Zobacz przepisy zawierające: koperek

koperek
 

Koperek ogrodowy należy do rodziny selerowatych i pochodzi z okolic Morza Śródziemnego. Roślina jest łatwa w uprawie i osiąga wysokość do 2 m. Po ścięciu koperek zachowuje świeżość przez około 2 dni, dlatego jeśli dysponujemy większą ilością kopru i chcemy się jego aromatem dużej cieszyć, najlepiej koper drobno poszatkować i zamrozić.

Koper z uwagi na swój intensywny aromat chętnie dodawany jest do kiszonek. W zasadzie trudno sobie wyobrazić kiszenie ogórków bez kopru. Tradycyjnie świeży koperek dodawany jest jako przyprawa do twarożków, sosów, ziemniaków, mizerii oraz surówek. Poza tym koperek dodaje się do przyprawiania mięs oraz ryb, z czego najbardziej popularnym połączeniem jest koperek z wędzonym łososiem.

Koperek jest również doceniany w ziołolecznictwie- napary z koperku ogrodowego polecane są przy wzdęciach, chorobach dróg żółciowych i wątroby jak również przy nadciśnieniu tętniczym, ponieważ koper posiada zdolność obniżenia ciśnienia krwi. Napary z kopru, stosowane zewnętrznie, mają działanie odkażające, rozkurczowe oraz przeciwgrzybiczne.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE