Majeranek. Roślina pochodzi z obszaru Indii i Półwyspu Arabskiego. Majeranek znany jest od Starożytności. W Egipcie uprawiany był jako „latorośl Ozyrysa”. Starożytni Grecy uważali majeranek z symbol szczęścia i wierzyli, że jeśli majeranek wyrośnie na grobie zmarłego, to znaczy, że zmarły jest szczęśliwy. Dawniej majerankowi przepisywano również właściwości lecznice, można nawet zaryzykować stwierdzenie, że było to zioło dobre na wszystko; na reumatyzm, na przeziębienie, na obrzęki, na bóle głowy, brzucha, zębów i wiele innych schorzeń.
Nazwa majeranek pochodzi od arabskiego słowa "marjamie", które oznacza "nieporównany". W Europie majeranek znany jest od XI wieku. Do Polski majeranek trafił w XVI wieku.
Majeranek jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni niemieckiej, polskiej, łotewskiej, litewskiej i estońskiej i dodawany jest przede wszystkim do tłustych potraw, z czego najpopularniejsze to zupy typu grochówka, fasolówka, żurek, flaki, pieczone mięsa, kiełbasy i pasztety.