PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

mak

Zobacz przepisy zawierające: mak

Mak
 

Mak (Papaver) należy do gatunku roślin oleistych. Znanych jest około 100 gatunków maku, z czego kilkadziesiąt jest odmianami uprawnymi, wykorzystywanymi w celach leczniczych, kulinarnych i dekoracyjnych.

W polskiej tradycji kulinarnej ziarenka maku wykorzystuje się przede wszystkim do przygotowania deserów w tym makowców, strucli oraz regionalnych potraw bożonarodzeniowych. W piekarnictwie mak używany jest jako posypka wypieków. W większości przepisów kulinarnych, mak przed dodaniem do potrawy zaleca się zalać na dwie do trzech godzin gorącą wodą, a następnie zmielić. Mak można też uprażyć na patelni, co pozwala na wydobycie z niego  aromatu.

Właściwości lecznicze maku, w tym przede wszystkim właściwości uspakajające i przeciwbólowe są datowane przynajmniej na 3000 lat p.n.e. Odpowiednie gatunki maku wykorzystywane są w farmakologii do wytworzenia morfiny i kodeiny. Uprawę maku w Polsce reguluje ustawa z  dnia 29 lipca 2005 r. o przeciwdziałaniu narkomanii.

Mak jest składnikiem wysokokalorycznym, 100 g maku dostarcza ok. 478 kcal, z czego około 50% stanowią nienasycone tłuszcze, 18-25% to białka oraz witaminy A, C, D, E, B3, sole mineralne oraz błonnik. Z maku tłoczony jest na zimno olej, będący cennym źródłem kwasu linolowego niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.  

 
•CIEKAWOSTKI•

Według ludowych wierzeń, mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia zapewnia szczęścia na cały przyszły rok.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE