Maliny uprawiane są od Średniowiecza, jednak maliny znano już dużo wcześniej i zbierano dziko rosnące owoce z uwagi nie tylko na ich walory smakowe ale przede wszystkim dla ich właściwości leczniczych. Obecnie pod względem ilości upraw Polska jest czołowym producentem malin na świecie.
Świeże Maliny są źródłem witaminy C, E i niektórych witamin z grupy B, głównie B1, B2, B3 i B6, Ponadto maliny dostarczają naszemu organizmowi składniki mineralne miedzi, fosforu, żelaza i cynku oraz regulującego procesy trawienne błonnika. W medycynie naturalnej właściwości lecznicze suszonych malin wykorzystywane są przede wszystkim w celu obniżenia temperatury przy łagodnych przeziębieniach oraz w stanach grypowych. Ze względu na obecność związków purynowych osoby cierpiące na podagrę oraz zapalenie nerek powinny unikać jedzenia tych owoców.
Maliny spożywa się na surowo oraz w postaci przetworzonej jako soki, galaretki i konfitury. W każdej postaci maliny dodawane są do deserów, w tym ciast , deserów lodowych i owocowych.