Melisa jest byliną z rośliny jasnotowatych, uprawianą na całym świecie od tysięcy lat. W Polsce melisa znana jest również jako: rojownik, pszczelnik, matecznik, starzyszek, cytrynowe ziele. Nazwa melisy wywodzi się od greckiego słowa "pszczoła". Według mitologii greckiej imię melisa nosiła jedna z nimf, która została przez Zeusa zamieniona w pszczołę.
Świeże listki melisy charakteryzują się świeżym cytrynowym aromatem dlatego melisa jest chętnie wykorzystywana w sztuce kulinarnej do przygotowywania sałatek, napojów owocowych, sorbetów oraz deserów lodowych. Delikatne listki melisy, wyglądem przypominające listki mięty, chętnie wykorzystywane są również do dekorowania potraw.
Melisa ma również duże znaczenie w ziołolecznictwie. Napary z melisy podawane są w celu zredukowania napięcia i stresu przy łagodnych stanach lękowych i depresji, ponadto melisa zapobiega bezsenności i niestrawności.
Domowa uprawa melisy nie nastręcza żadnych trudności. Wystarczy, zakupioną doniczkę melisy umieścić na osłonecznionym parapecie i pamiętać o jej podlewaniu.