PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

migdały

Zobacz przepisy zawierające: migdały

Migdały
 

Migdały są owocem migdałowca, rośliny występującej w całym basenie Morza Śródziemnego. Najskuteczniejsze uprawy przeprowadzane się  przede wszystkim w Hiszpanii, Francji, we Włoszech. W przemyśle spożywczym migdały mają bardzo szerokie zastosowanie. Wykorzystuje się je min. do produkcji marcepanu, olejku migdałowego, płatków migdałowych i nalewek. Ponadto migdały jako bakalia są dodawane do ciast oraz służą ich dekoracji.

W polskiej tradycji, oprócz regionalnych dań bożonarodzeniowych, nie ma zwyczaju dodawania migdałów do dań wytrawnych.  Mistrzami łączenia migdałów w daniach wytrawnych jest Południe Europy.

Migdały bardzo korzystnie oddziaływają na nasz organizm. Powszechnie panujący pogląd nie zaleca spożywania migdałów z uwagi na wysoką zawartość w nich tłuszczu. Jednak według amerykańskich naukowców codzienne spożycie około 40 g migdałów obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega chorobom układu krążenia.

W ofercie handlowej występują migdały ze skórką, migdały bez skórki, migdały mielone oraz migdały w postaci cieniutkich płatków. 

 
•CIEKAWOSTKI•

W mitologii greckiej, pierwsze drzewo migdałowe to postać nimfy Phyllis. Według legendy bogowie ulitowali się nad zdradzoną i zranioną Phyllis i zamienili ją w drzewo. Kiedy kochanek Phyllis-  Demophoon powrócił i objął drzewo, ono natychmiast obsypało się białymi kwiatami.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE