PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

napoje mleczne

Zobacz przepisy zawierające: napoje mleczne

napoje mleczne
 

Do grupy napojów mlecznych fermentowanych zalicza się  min. jogurt, kefir i maślankę. W procesie produkcji napoje poddawane są normalizacji względem ilości zawartego w nich tłuszczu oraz fermentacji czyli ukwaszaniu czystymi kulturami selektywnie wybranej komórki np. bakteryjnej .

Jogurty są produkowane w postaci naturalnej oraz z dodatkami smakowymi którymi mogą być owoce, dżemy, aromaty, barwniki i cukier. Jogurty z dodatkiem bakterii z rodzaju Lactobacillus acidopholus lub Bifdobacterium mają w nazwie przedrostek bio. Bakterie te określane jako probiotyki korzystnie wpływają na mikroflorę jelit. Konsystencja jogurtu może być wynikiem jego zagęszczenia dodatkiem mleka w proszku lub odparowania części wody.

Jogurt Grecki wyróżnia odmienny od pozostałych jogurtów proces fermentacji. Dojrzewanie czyli fermentacja jogurtu rozpoczyna się po przelaniu mleka do opakowań i po dodaniu do niego bakterii. Dzięki temu jogurt posiada gęstą konsystencję, więcej białka, mniej cukru niż tradycyjne jogurty oraz ma większe zdolności zakwaszające, przy czym jego smak pozostaje wciąż bardzo delikatny.

Kefir jest to napój wykonany z mleka, poddanego fermentacji alkoholowo –kwasowej. Smak i zapach jest lekko kwaśny, z lekko wyczuwalnym zapachem drożdży.

Maślanka spożywcza jest napojem uzyskiwanym w efekcie oddzielenia się tłuszczu od śmietany w procesie wyrobu masła, a następnie poddaniu jej fermentacji zakwasem z czystych kultur maślarskich. Na bazie maślanki produkowane są napoje smakowe.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE