PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

oliwki

Zobacz przepisy zawierające: oliwki

Oliwki
 

Oliwki to owoc drzewa oliwnego (olea europaea). Drzewo nie jest odporne na niskie temperatury, zatem może być uprawiane tylko w krajach, w których panuje łagodny klimat. Najskuteczniejsze uprawy drzew oliwnych przeprowadza się w krajach basenu Morza Śródziemnego, na obu kontynentach Ameryk oraz w Australii i w Nowej Zelandii. Największymi eksporterami oliwek oraz powstającej z nich oliwy są Hiszpanie, Włosi i Grecy. W Polsce z uwagi na warunki klimatyczne drzewo można uprawiać tylko w donicach jako roślinę dekoracyjną.    

Okres zbiorów oliwek przypada pomiędzy listopadem a styczniem. Oliwki przeznaczone na najlepszą jakościowo oliwę-extra vergine są zrywane zanim staną się w pełni dojrzałe. Kolor oliwek uzależniony jest od stopnia ich dojrzałości. Czarne oliwki pozyskiwane są pod koniec okresu zbiorów, zielone oliwki zrywane są pół roku wczesniej. Oliwki przeznaczane do konsumpcji konserwuje się w solance, aromatyzuje się ziołami oraz również piecze. W smaku szczególną uwagę zwracają oliwki kalamata ( wł. olive taggiasche) Ten gatunek oliwek posiada fioletowy odcień, gruby miąższ oraz wydłużony kształt. Jest to oliwka doskonała, zarówno do jedzenia w postaci przekąski, jako składnik sałatki lub sałatki, sprawdza się również doskonale w jednogarnkowych daniach na ciepło.

Drzewka oliwne są uprawiane od tysiącleci i z uwagi na ich znaczenie gospodarcze każda kultura przypisywała drzewku atrybut boskości. Według mitologii Greckiej to bogini Atena podarowała ludzkości drzewko oliwne, za co ta uhonorowała darczyńcę, nadając miastu nazwę od jej imienia. Z kolei w mitologii rzymskiej drzewko oliwne było darem bogini Minewry. Gałązka oliwna stała się symbolem pokoju, pojednania, urodzaju, zwycięstwa chwały, honoru, wolności i świętości.

 
•CIEKAWOSTKI•

Oliwki należą do produktów stosunkowo wysokokalorycznych. 100 g zielonych oliwek to około 150 kcal, z kolei 100 g czarnych oliwek dostarcza 250 kcal, czyli prawie podwójną ich ilość. Aby otrzymać 1 litr oliwy potrzebnych jest 6-7 kg oliwek.  

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE