PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

orzech kokosowy

Zobacz przepisy zawierające: orzech kokosowy

 

Palmy kokosowe pochodzą z południowo- wschodniej Azji. Palma jest bardzo cenioną rośliną z uwagi na fakt, że jest źródłem zróżnicowanego surowca wykorzystywanego w wielu branżach, nie tylko w gastronomii. Między innymi w stolarstwie- drewno pozyskane z palm wykorzystywane jest do wytworzenia mebli, branża budowlana wykorzystuje kładzinę palm oraz liście. Ponadto z korzeni palmy wytwarza się farbę, płyn do płukania ust i lek przeciw dyzenterii.

W gastronomii wykorzystuje się owoce palmy kokosowej, popularnie nazywane orzechami. Wewnątrz orzecha kokosu znajduje się przezroczysty płyn tzw. woda kokosowa, która ma właściwości chłodzące i izotoniczne. Skorupę orzecha, wewnątrz, wypełnia biały miąższ- kopra, którą można spożywać na surowo lub przetwarza się ją min. na mleko kokosowe. Z kolei kopra po wysuszeniu stanowi surowiec używany do produkcji oleju kokosowego i popularnych w cukiernictwie wiórków kokosowych.

Miąższ orzecha kokosu jest bardzo kaloryczny- 100 g to aż 600 kcal i w 70 procentach składa się on z tłuszczu, który w przewadze jest tłuszczem nasyconym, podobnie jak tłuszcze zwierzęce. Miąższ w 14 procentach składa się z cukrów i w 7 procentach z białka. Bardzo pozytywną informacją jest jednak ta, że miąższ orzecha kokosu zawiera kwas laurynowy, który wspomaga odporność oraz błonnik który reguluje procesy trawienne.

 
•CIEKAWOSTKI•

Zarówno mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe można samodzielnie wykonać w warunkach domowych. Dla wykonania mleka kokosowego należy świeży miąższ orzecha podzielić na mniejsze kawałki zmiksować na miazgę z dodatkiem gorącej wody, a następnie papkę przecisnąć przez kilka warstw gazy lub tetry. Z kolei aby wykonać wiórki kokosowe najszybsza metodą jest starcie świeżego miąższu na tarce i wysuszenie go w piekarniku.  

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE