PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

owoce morza- małże

Zobacz przepisy zawierające: owoce morza- małże

owoce morza- małże
 

Najbardziej popularne w Polsce gatunki mięczaków, zaliczane do gromady małży, to ostrygi, omułki, przegrzebki i sercówki.

Omułki (Mytilus edulis) należą do gatunku małż najczęściej spotykanych w polskich sklepach. W ofercie handlowej występują w postaci świeżej ( w muszelce) lub bez muszelki w postaci ugotowanej i zamrożonej oraz w zalewie. Omułki osiągają długość 5-10 cm, występują prawie we wszystkich morzach półkuli północnej, do obrotu handlowego trafiają przede wszystkim omułki hodowlane.

Ostrygi (Ostreidae) występują w ponad 100 gatunkach. O ich wielkości i kształcie decydują warunki środowiska w których żyją, z kolei smak ostryg zależy od pokarmu i związków mineralnych występujące w wodzie, dlatego klasyfikacja ostryg jest dokonywana ze względu na miejsce ich pochodzenia. Z uwagi na smak mięsa, najbardziej cenionym gatunkiem jest ostryga europejska, której muszla osiąga długość 5-12 cm jest prawie okrągła. O nazwie rynkowej ostrygi europejskiej decyduje miejsce, z którego się ona wywodzi. Smakosze najbardziej cenią ostrygi pochodzące z Bretanii.

Przegrzebki (Pecten maximus) uchodzą za towar szczególnie delikatesowy. Muszla przegrzebka osiąga średnicę 10-15 cm.  Świeże małże można nabyć jedynie w regulowanym przez prawo okresie ich  połowów listopad- marzec. Przez cały rok przegrzebki występują  w ofercie handlowej w postaci świeżego mięsa w słonej zalewie. Przez smakoszy doceniane jest zarówno białe mięso przegrzebka, jak i pomarańczowe gonady. Najbardziej znanym gatunkiem przegrzebka są małże Św. Jakuba (Pecten jacobaeus) 

Sercówki (Cardiidae) rodzina obejmuje około 200 gatunków. Muszle sercówek kształtem przypominają serce. Małża zaopatrzona jest w rurkę ( syfon), dzięki której oddycha i filtruje wodę w celu znalezienia pokarmu. Sercówki żyją w płytkich akwenach, zagrzebane w piasku. W muszlach sercówek znajduje się piasek, dlatego po nabyciu świeżych sercówek, należy je umieścić na kilka godzin w zimnej wodzie z dodatkiem soli, co pozwoli na przefiltrowanie. W ofercie handlowej sercówki występują w postaci świeżej, ugotowanej mrożonej oraz w słonej zalewie ( bez muszelek)

 

 

 

Źródło: Magdalena Kwoczek, Ocena bromatologiczna i chemometryczna owoców morza na podstawie ich składu pierwiastkowego. Gdańsk 2006 [on line]

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE