Pistacje to orzechy drzewa pistacjowego. Drzewo pistacjowe swoim wyglądem bardziej przypomina krzew aniżeli drzewo, ponadto roślina przybiera postać męską i żeńską, a owocują tylko krzewy żeńskie. Pistacja pochodzi z Azji, obecnie największe uprawy ulokowane są w Syrii, Afganistanie, Iranie, Iraku, Turcji i w USA. W Europie pistacje uprawiane są przede wszystkim w Grecji.
Niestety w Polsce nie jest osiągalna aromatyczna pistacjowa mąka wykonana z przetartych orzechów, którą można używać do wypieków. W sieciach handlowych orzechy pistacji występują głównie w postaci orzeszków prażonych i solonych, konsumowanych najczęściej w postaci przekąski lub jako aromatyczny dodatek do deserów oraz przepisów wytrawnych.
Orzechy pistacjowe, podobnie jak większość orzechów należy do produktów wysokokalorycznych, 100 g orzechów dostarcza 626 kcal, 4 g błonnika, 20 g białka, ok. 50 g tłuszczu. Z orzechów pistacjowych tłoczony jest zielony i aromatyczny olej pistacjowy. Najpopularniejsze pistacjowe przysmaki to kremy oraz lody pistacjowe.
26 lutego każdego roku przypada Międzynarodowy Dzień Pistacji.