PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

pistacje

Zobacz przepisy zawierające: pistacje

Pistacje
 

Pistacje to orzechy drzewa pistacjowego. Drzewo pistacjowe swoim wyglądem bardziej przypomina krzew aniżeli drzewo, ponadto roślina przybiera postać męską i żeńską, a owocują tylko krzewy żeńskie. Pistacja pochodzi z Azji, obecnie największe uprawy ulokowane są w Syrii, Afganistanie, Iranie, Iraku, Turcji i w USA. W Europie pistacje uprawiane są przede wszystkim w Grecji.

Niestety w Polsce nie jest osiągalna aromatyczna pistacjowa mąka wykonana z przetartych orzechów, którą można używać do wypieków. W sieciach handlowych orzechy pistacji występują głównie w postaci orzeszków prażonych i solonych, konsumowanych najczęściej w postaci przekąski lub jako aromatyczny dodatek do deserów oraz przepisów wytrawnych.

Orzechy pistacjowe, podobnie jak większość orzechów należy do produktów wysokokalorycznych, 100 g orzechów dostarcza 626 kcal, 4 g błonnika, 20 g białka, ok. 50 g tłuszczu. Z orzechów pistacjowych tłoczony jest zielony i aromatyczny olej pistacjowy. Najpopularniejsze pistacjowe przysmaki to kremy oraz lody pistacjowe.

 
•CIEKAWOSTKI•

26 lutego każdego roku  przypada Międzynarodowy Dzień Pistacji.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE