PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

pomarańcza

Zobacz przepisy zawierające: pomarańcza

Pomarańcza
 

Pomarańcza do owoc drzewa pomarańczowego należącego do rodziny cytrusów. Roślina pochodzi z terenu Chin i Indii, a do Europu trafiła około X wieku. Od początków XVI wieku rozpoczęto uprawy słodkiej odmiany pomarańczy. W Polsce pomarańcze rozpowszechniali przybywający z Hiszpanii Jezuici.

Pomarańcze tak samo jak  pozostałe owoce cytrusowe są bardzo cenione ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, co związane jest ze znaczną zawartością w owocach witaminy C, która jako naturalny antyoksydant gwarantuje naszemu organizmowi odporność na infekcje. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Ponadto pomarańcze są bogatym źródłem składników mineralnych, takich jak potas i wapń oraz białek i kwasów organicznych, które chronią nas przed nowotworami i miażdżycą.

Pomarańcze konsumujemy zazwyczaj w postaci surowej jako przekąska oraz w postaci świeżo wyciśniętego soku, z kolei skórka pomarańczowa bogata w olejki eteryczne wykorzystywana jest do aromatyzowania ciast, lukrów i kremów. Owoce pomarańczy, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu spryskuje się je środkami konserwującymi. Z tej przyczyny, podobnie jak w przypadku cytryn, pomarańcze przed wykorzystaniem ich skórki winny zostać dobrze umyte, najlepiej sparzone gorącą wodą.

Pomarańczowy aromat rozpieszcza nasze zmysły powonienia. Wystarczy dodać tylko do wody dodać kilka kropli olejku i całość podgrzać, aby poczuć relaksujący zapach pomarańczy.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE