PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

pomidory

Zobacz przepisy zawierające: pomidory

Pomidory
 

Z punktu widzenia klasyfikacji botanicznej pomidor to owoc, jednak zarówno w Europie oraz w USA, pomidory z uwagi na zastosowanie kulinarne przyjęto uważać jako warzywo. Pomidory do Europy, podobnie jak wiele innych warzyw i owoców, zostały przywiezione w XVI wieku przez hiszpańskich podróżników. W tamtych czasach pomidor miał żółty kolor, dlatego pomidora określano mianem " złote jabłko"  Jeszcze w XIX w używano w Polsce tego określenia, co potwierdza Słownik Języka Polskiego z 1861 roku.  Współczesna polska nazwa pomidor pochodzi z języka włoskiego od słowa  „pomodoro”, dawniej „pomi d'oro, czyli złota kula.  

W Europie pomidory nie od razu podbiły serca jej mieszkańców. Panowało przeświadczenie, że roślina jest trująca i  wykorzystywano ją wyłączenie do celów dekoracyjnych. Po trudnych początkach, ostatecznie pomidor zrobił wielką karierę, a w niektórych kuchniach narodowych jak na przykład w kuchni włoskiej, pomidor stał się najpopularniejszym składnikiem. Pomidory konsumuje się na surowo lub w postaci przetworzonej jako sosy, soki i koncentraty.  Po ususzeniu pomidory można konserwować w ziołowych zalewach wykonanych na bazie oleju- suszone pomidory w oleju. Ponadto pomidory można zapiekać i faszerować.  

Pomidor jest bardzo chętnie włączany do wszystkich diet odchudzających, gdyż w ponad 90 procentach składa się z wody. 100 g świeżych pomidorów dostarcza tylko 18 kcal oraz ponad jeden gram błonnika, który pozostawia uczucie sytości. Ponadto pomidor jest bogatym źródłem składników mineralnych, w tym potasu  który korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.

W ofercie handlowej świeże pomidory oferowane przez cały rok są w wielu gatunkach, w tym pomidory koktajlowe, czereśniowe i daktylowe. Dodatkowo, można nabyć całe lub krojone pomidory konserwowane ze skórką lub bez skórki. Bardzo popularnym przetworem pomidorowym jest keczupu. Pierwotnie keczup, a właściwie ket'siap wynaleziony został przez Chińczyków. Nazwa ket'siap oznacza sfermentowany sos rybny. Do Europy receptura trafiła w XVII w. Rewolucja w keczupie dokonała się w XIX w za sprawą Henry'ego Johna Heinza założyciela firmy spożywczej H. J. Heinz Company. W roku 1876  firma Heinz wypuściła na rynek sos, do którego przygotowania użyto dojrzałych pomidorów. Receptura keczupu firmy Heinz została niezmieniona do dziś. Najpopularniejsze składniki współcześnie produkowanego keczupu to koncentrat pomidorowy, cukier, ocet, sól, przyprawy. Oferty producentów zawierają bardzo szeroką gamę keczupów, są one zróżnicowane pod względem stopnia pikantności oraz pod względem smakowym. Dla zróżnicowania oferty dodawane są dodatki smakowe jak na przykład przyprawa curry, goździki, czosnek czy cynamon. Keczup ze względu na dużą zawartość koncentratu pomidorowego jest źródłem wartości odżywczych takich jak witaminy czy składniki mineralne, jednak należy wziąć pod uwagę, że do keczupu dodawane jest też sporo cukru. Ponoć 100 g keczupu zawiera nawet do 5 kostek cukru.  

Porady:

Przed nabyciem keczupu warto zapoznać się z listą składników, w tym przede wszystkim warto zwrócić uwagę na stosunek procentowy zawartości koncentratu pomidorowego w stosunku do pozostałych składników, z którego keczup został wykonany

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE