PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

rozmaryn

Zobacz przepisy zawierające: rozmaryn

Rozmaryn
 

Rozmaryn jest roślina mająca postać krzewu. Rozmaryn wyróżnia wysoka zawartość charakterystycznego olejku eterycznego, który  znajduje się zarówno w gałązkach oraz w zielonych igiełkach. Rozmaryn jest uprawiany przede wszystkim z przeznaczeniem na przyprawę kuchenną, choć w przeszłości rozmaryn miał zastosowanie również w ziołolecznictwie. Mikstury wykonane na bazie rozmarynu stosowano w celach odkażających, pobudzających i wzmacniających pamięć.

Jako przyprawa kuchenna, rozmaryn ma przede wszystkim ogromne znaczenie w kuchni południowej Europy. Coraz częściej można jednak odczuć, że również i w Polsce przyprawa zaczyna być bardziej dostrzegalna. Inspirując się przepisami francuskimi, włoskimi czy greckimi, rozmaryn coraz chętniej jest dodawany zarówno do dań mięsnych, szczególnie tych pieczonych jak i do przepisów jarskich, w tym przede wszystkim rozmaryn lubimy łączyć z ziemniakami.

Oferta handlowa obejmuje rozmaryn w formie ciętych gałązek, suszonych i rozdrobnionych igiełek oraz doniczek ze świeżym i ukorzenionym rozmarynem, który bardzo łatwo daje się hodować w warunkach domowych. Cięte gałązki rozmarynu można przechowywać w zamrażalniku, następnie bezpośrednio po ich wyjęciu można je dodawać do potrawy. Należy mieć na względzie, że mrożony rozmaryn posiada silniejszy aromat, aniżeli świeży, zatem należy go dozować z umiarem.       

 
•CIEKAWOSTKI•

Wg wierzeń, kwiaty rozmarynu były niegdyś białe. Rozmaryn zaczął kwitnąć na niebiesko od momentu kiedy Matka Boska powiesiła na krzewie swój niebieski płaszcz.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE