PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

seler

Zobacz przepisy zawierające: seler

seler
 

Seler uprawiany jest w trzech odmianach, jako seler korzeniowy, naciowy i listkowy.

Seler korzeniowy- jest to najbardziej popularna odmiana selera w Polsce. Jego korzeń wraz z korzeniem pietruszki, marchwią i porem wchodzi w skład popularnej „włoszczyzny” dodawanej do większości zup. Intensywne olejki eteryczne, znajdujące się zarówno w korzeniu oraz w liściach poprawiają smak i aromat potrawy. Poza surówkami i słynną sałatką jarzynową,  spożycie selera korzeniowego jest niewielkie, tym czasem okazuje się że warzywo jest bogatym źródłem wartości odżywczych, w tym szczególnie soli mineralnych wapnia, sodu, magnezu i fosforu. Seler zaliczany jest również do warzyw niskokalorycznych, dlatego chętnie jest włączany do diet odchudzających. Sok z surowego korzenia wzmacnia organizm i pobudza przemianę materii, likwiduje zaparcia i przyspiesza trawienie.

Seler naciowy- jadalną częścią selera naciowego są  jego chrupkie, długie i zielone łodygi, które mogą być spożywane zarówno na surowo oraz po ugotowaniu. Seler naciowy bardzo dobrze sprawdzi się jako składnik sałatek oraz zup. Podobnie jak odmiana korzeniowa, seler naciowy jest cennym źródłem składników mineralnych i błonnika, jest również niskokaloryczny, gdyż 100 g selera dostarcza jedynie 7 kcal. Nasiona selera naciowego posiadają właściwości lecznicze. W medycynie ludowej napary z nasion selera stosowano na wzdęcia i niestrawność oraz jako środek moczopędny. Wyniki współczesnych badań potwierdzają, że wyciąg z nasion selera ma właściwości obniżające ciśnienie krwi oraz obniża poziom cholesterolu.

Seler listkowy- w Polsce warzywo nie jest szczególnie popularne. Kruche, aromatyczne łodygi i listki przypominają wyglądem natkę pietruszki. Seler listkowy wyselekcjonowano właśnie pod kątem wartości użytkowych liści, a nie korzenia. W celu przechowania, najlepiej liście selera listkowego poszatkować, zamrozić lub wysuszyć.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE