PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

sos beszamelowy

Zobacz przepisy zawierające: sos beszamelowy

sos beszamelowy
 

Sos beszamelowy, popularnie zwany również beszmel posiada swoje korzenie aż w dalekiej Toskanii, nazywany był  "sosem kleistym". Tradycyjnie przepis na sos beszmelowy był wykonywany na bazie mleka z dolewką wywaru mięsnego, przypraw i dodatku zasmażki. W takiej postaci sos został przeniesiony na dwór francuski przez Katarzyną Medycejską.  

Aktualna nazwa, czyli sos beszamelowy pojawia się po raz pierwszy w zbiorze przepisów kuchni francuskiej opublikowanym w 1651 r. Nazwa Beszamel została nadana ku czci dworzanina Louisa de Béchameil, który w wielu publikacjach wskazywany jest jako autor przepisu. Choć jest to błędem, to i tak jest to miły ukłon w kierunku markiza de Nointel o którym przeciętny Kowalski nie wie nic ponadto, że naszywał się " Beszamel" Przepis krok po kroku jak zrobic sos beszamelowy znajdziecie TUTAJ

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE