PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

sos boloński ragu`

Zobacz przepisy zawierające: sos boloński ragu`

Sos boloński ragu`
 

Ragu , nazywany również sosem bolońskim, najprawdopodobniej jest najbardziej znanym włoskim sosem używanym do makaronu. Tradycja ragu sięga średniowiecza, z kolei w XX wieku jego receptura, dla zachowania ciągłości włoskiej tradycji kulinarnej, została zdeponowana w Izbie Przemysłowo- Handlowej w Bolonii.

Tradycyjny sos ragu wymaga użycia tradycyjnych składników, aby sos stał się w pełni aromatyczny wymaga długiego i cierpliwego gotowania od 2-5 godzin.

Zwykło się rozróżniać 2 rodzaje sosów- ragu bolońskie oraz tagu neapolitańskie. Do przygotowania ragu bolońskiego używa się mięsa mielonego, z kolei do przygotowania ragu neapolitańskiego używa się jednego dużego kawałka mięsa, które jest ekstremalnie wolno i długo gotowane do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie. Sos ragu występuje w wielu wariantach. We Włoszech praktycznie każdy rejon ma swoją odmianę sosu. Zazwyczaj do przygotowania  ragu, w zależności od przepisu  używa się wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, mięsa drobiowego, salsicci ( kiełbasa) i szynki. Jako tłuszcz bazowy używane jest masło i boczek  lub masło i słonina, z kolei na południu Włoch stosowany jest smalec i oliwa.

TUTAJ znajduje się przepis na ragu bolońskie, z kolei TUTAJ znajdziecie przepis na sos na bazie mięsa drobiowego.   

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE