PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

środki spulchniające

Zobacz przepisy zawierające: środki spulchniające

środki spulchniające
 

Środki spulchniające dzielą się na kategorię produktów pochodzenia biologicznego lub chemicznego. Do pierwszej kategorii zaliczane są drożdże. W przypadku ciast zawierających dużo tłuszczu i cukru lepszy rezultat spulchniający otrzymuje się przy użyciu spulchniaczy chemicznych. 

Soda oczyszczona- wodorowęglan sodu, zwany potocznie sodą oczyszczoną lub sodą do pieczenia. Ma postać białego krystalicznego proszku. Substancja reaguje z kwasami, co powoduje wydzielenie się dwutlenku węgla, który de facto spulchnia masę ciasta. Wypieki, do których dokłada się sodę oczyszczoną, powinny w swoim składzie posiadać produkty o odczynie kwaśnym, co gwarantuje prawidłową reakcję chemiczną. Do takiej kategorii produktów  należy min. maślanka, jogurt, kefir. Zbyt duża ilość sody dodana do ciasta powoduje nieprzyjemny, piekący smak.  

Amoniak- wodorowęglan amonu, powszechnie nazywany amoniakiem. Czynnikiem spulchniającym jest gazowy amoniak (NH3) i dwutlenek węgla (CO2). Wodorowęglan amonu ma postać drobnokrystalicznego białego proszku o zapachu amoniaku. Ze względu na charakterystyczny zapach amoniaku stosowany jest w mieszance z sodą. Amoniak wykorzystywany jest do wyrobów wypiekanych w wysokiej temperaturze, na przykład pierników.

Proszek do pieczenia- to mieszanka różnych związków chemicznych. Podstawowym składnikiem jest wodorowęglan sodu, czyli popularna soda oczyszczona oraz substancje kwasowe gwarantujące prawidłowy przebieg reakcji chemicznej. Pozostałe substancje takie jak skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana, to substancje uzupełniające, zapobiegające zbrylowaniu się proszku wskutek dłuższego przechowywania. 

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE