PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

suche pieczywo

Zobacz przepisy zawierające: suche pieczywo

suche pieczywo
 

Zaletą suchego pieczywa jest to, że bez dostępu wilgoci może być bardzo długo przechowywane. Dzięki trwałości, tego rodzaju produkty wykorzystywane są przede wszystkim podczas wypraw turystycznych, ekspedycji badawczych i misji wojskowych. W zależności od składu, suche pieczywo może wchodzić również w skład lekkostrawnej diety przeznaczonej dla ludzi chorych oraz rekonwalescentów, z kolei bez dodatku soli, cukru i tłuszczu suche pieczywo może być nawet wykorzystane w diecie małych dzieci.

Pieczywo wytwarzane jest dwukrotnym procesie obróbki termicznej.  Przygotowane ciasto najpierw jest pieczone, a następnie suszone w piecu. Najpopularniejsze rodzaje suchego pieczywa wytrawnego to: suchary, krakersy oraz precle. Z kolei najpopularniejsze pieczywo słodkie to: ciastka digestive, herbatniki, biszkopty oraz włoskie ciasteczka Cantuccini, Savoiardi, ciasteczka Petit Beurre, Andruty Kaliskie

Zarówno pieczywo słodkie oraz wytrawne wykorzystywane są w przepisach kulinarnych, w tym w deserach, jako produkt, z którego wykonuje się spody do ciast. Z kolei pieczywo wytrawne przede wszystkim wykorzystane jest jako przekąski, które przygotowuje się i podaje z różnymi dodatkami, na przykład z serami, pastami smakowymi, korniszonami, oliwkami itp

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE